Reizen

Herfst aan de Moezel

bernkastel kues moezel

Tussen Trier en Koblenz slingert de Moezel door een romantisch wijnlandschap met groene steile hellingen. In ieder jaargetijde mooi maar vooral in de herfst. Na een aantal jaren geleden een heerlijke herfstweek aan de Moezel te hebben doorgebracht, ga ik deze maand op herhaling. Prachtige herfstkleuren en -geuren, de wijngaarden, de Moezel die daar prachtig tussendoor kronkelt met na elke bocht pittoreske wijndorpen en stadjes. En je kunt er heerlijk wandelen én fietsen. Mijn tips:

Fietsen, wandelen en varen

Langs de Moezel is het ideaal fietsen omdat het op een enkele lichte stijging of helling vrij vlak is. Fietsers kunnen kilometers trappen op de Mosel Radweg, een route van ongeveer 275 km tussen Perl en Koblenz. In  2014 is de 365 km lange Moselsteig geopend: een nieuw lange-afstand pad bestaande uit 24 etappes die je door het mooie landschap van de Moezel leiden. Ter plaatse kun je natuurlijk ook verschillende (rond)wandelingen en fietstochten krijgen die door de wijnbergen en bossen voeren.

Of stap op een rondvaartboot voor een prachtige tocht over de Moezel. Vanaf het water beleef je je omgeving weer heel anders.  In de verschillende plaatsen langs de Moezel kun je opstappen voor een tochtje over de rivier. Onder andere in Bernkastel-Kues.

Bernkastel-Kues

Het centrum van de Midden-Moezel. De brug over het water verbindt het oude en nieuwe centrum. In het oude centrum vind je mooie vakwerkhuizen. Vanuit het oude centrum van Bernkastel kun je naar de oude burcht wandelen voor een mooi panoramisch uitzicht.

Cochem

Veruit de populairste bestemming aan de Moezel. Blikvanger is de Reichsburg van Cochem, deze gerestaureerde burcht waakt al meer dan duizend jaar van bovenop een heuvel over de stad. Vanuit het centrum kun je hier gemakkelijk naar toe wandelen en word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de Moezel. Cochem heeft een mooi historisch centrum met barokke huizen en vakwerkhuisjes. In de gezellige smalle straatjes die de verschillende pleintjes met elkaar verbinden kun je leuk winkelen. Ook hier heb je de mogelijkheid op een rondvaartboot te stappen.

Trier

De oudste stad van Duitsland is rijk aan historie. Je vindt er veel intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar ook christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. De Porta Nigra is het herkenningsteken van Trier.

Wijn proeven

Vergeet niet wijn te proeven! Aan de Moezel vind je het oudste wijnlandschap van Duitsland. Het milde soms bijna mediterrane klimaat in combinatie met de leistenenbodem van de hellingen maken het tot een ideale plaats waar de druivensoorten – Riesling, Spätburgunder en Dornfelder – uitstekend groeien. De Moezelwijnen zijn wereldberoemd. Waar je ook bent aan de Moezel, er is altijd tijd en een proeflokaal of wijnkelder te vinden voor een proeverij of voor het drinken van een goed glas! En ontdek in Zell het geheim van der Zeller Schwarze Katz.

moezel wijnen

Reisgidsen en praktische links

  • Mosel WeinKulturLand
  • ANWB Extra Moezel (128 pagina’s, met grote uitneembare kaart)
  • Marco Polo Moezel met insider tips (128 pagina’s met uitneembare kaart)
  • Schöning’s Reiseführer Die Mosel von Trier bis Koblenz (Duitstalig)

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.