Eten

Parippu

parippu

Sinds kort maak ik deel uit van een leuke (besloten) groep op Facebook: de Eetclub. Afgelopen dinsdag postte ik dat ons avondeten bestond uit parippu, pappadums, mangochutney en rijst. Daar kreeg ik veel leuke reacties op, maar vooral de vraag. Wat is parippu?

Wat is parippu?

Parippu is een currygerecht van rode linzen (masoor dal) en maakt vaak deel uit van de Thali. Genoemd naar het metalen dienblad waarop het wordt geserveerd, is thali is de Indiase versie van een rijsttafel: een complete maaltijd ineens geserveerd. Meestal omvat een talie vijf of zes heerlijke curry’s en diverse chutneys rond een berg (basmati)rijs en wat zachte boterige roti.

Ik heb twee recepten voor parippu. Een snelle versie, van mijn zus (voor 1 persoon). Plus een recept uit het kookboek De keuken van India, voor 4 personen. Vaak kiezen wij voor de snelle variant en eten we er mango-chutney, rijst, pappadums of naanbrood bij.

Je kunt deze curry goed vooraf maken en als je teveel hebt prima invriezen.

Recept van mijn zus Anne-Marie

 • 0ngeveer 150 gram rode linzen (gewassen)
 • pakje kokosmelk (200-250 ml)
 • halve eetlepel currypoeder (te koop bij een goede toko)
 • teentje knoflook
 • snuf chili poeder
 1. Spoel de rode linzen in een zeef. Zet de linzen in een pan onder water.
 2. Voeg de kokosmelk toe met de currypoeder, chilipeper en het geperste teentje knoflook. Je kookt de linzen net zolang tot ze moes zijn.  Pas op voor droogkoken, voeg zonodig extra water toe. Breng op smaak met zout.

Nog altijd bewaar ik het handgeschreven recept van mijn zus. Het zit vol kookvlekken maar dat maakt het zo mooi!

parippu Indiase keuken handgeschreven recept zus
Het snelle recept, opgekrabbeld door mijn zus

Recept uit De Keuken van India

 • 225 gram masoor dal (rode linzen)
 • 1 ui, grof gesnipperd
 • 1 rijpe tomaat, grof gehakt
 • 50 gram santen gemengd met 250 ml water of 250 ml. kokosmelk
 • 2 groene chilipepers, fijngehakt
 • 1/4 theelepel kurkuma
 • 1/2 theelepel korianderpoeder
 • halve theelepel komijnpoeder
 • 2 eetlepels olie
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1/2 theelepel mosterdzaad
 • 1 ui, heel fijn gesnipperd
 • 10 kerrieblaadjes

 1. Doe de linzen in een pan met 500 ml water. Voeg de ui, tomaat, santen of kokosmelk, chilipepers, kurkuma, komijn en koriander toe en breng alles aan de kook. Laat de linzen sudderen tot ze tot moes zijn gekookt (gare masoor dal verliest zijn vorm). Dat duurt ongeveer 25 minuten. Voeg 125 ml water toe als het water verdampt is voor de linzen gaar zijn.
 2. Verhit voor de tarka (smaakmakers) de olie in een pannetje op laat vuur. Voeg het komijn- en mosterdzaad toe, dek de pan af en laat het zaad springen. Voeg de gesnipperde ui en kerrieblaadjes toe en bak alles op laag vuur tot de ui goudbruin is.
 3. Schep de ui door de sudderende liezen. Breng het geheel op smaak met zout en laat alles nog vijf minuten koken.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.