Reisinspiratie Reizen

Langs levada’s op Madeira

madeira levada walk

In september 2013 was ik met Bas op Madeira. Madeira, een eiland van 57 bij 22 km, wordt vaak bloemeneiland genoemd. Dat klinkt misschien een beetje suf of oubollig  maar dat is Madeira  allerminst. Madeira is ook ruig, dat in combinatie met een prachtige natuur zorgt ervoor dat Madeira het summum is voor wandelaars.

Wandelen langs levada’s

Naast dat je mooie wandeltochten door de bergen kunt maken, loopt er een prachtig pad tussen Pico de Ruivo en Pico de Areeiro, mag je een wandeling langs een levada niet missen. Levadas zijn irrigatiekanalen, sommigen stammen al uit de 15e eeuw. Ze brengen water van het natte noorden naar het droge zuiden. Om deze kanaaltjes te onderhouden, zijn er vroeger paden langs gemaakt. Deze vormen nu ideale wandelpaden.

wandelen langs levada's madeira

Langs levadas kan je wandelen tot diep in het laurierwoud, naar oorden ongerepte natuur, kleine meren en watervallen die enkel te voet bereikbaar zijn. Er zijn tochten groot en klein. Tijdens ons verblijf liepen we een deel van de levadawandeling Ribeiro Frio naar Balcoes en twee levadawandelingen bij Rabacal naar de Risco waterval en de 25 Fontes. Het gekabbel van het water door de levada’s maakt het wandelen door eeuwenoude geurende laurierbossen een bijzondere ervaring.

Levada wandeltips

  • goede wandelschoenen (geen slippers!)
  • neem altijd water en iets te eten mee
  • warme trui of (regen)jack (het weer kan ineens omslaan)
  • zonnebrand
  • wandelgids of -kaart: Sunflower wandelgids is een aanrader!
  • kijk ook eens op Madeira Levada Walks

Meer Madeira

Wil je meer over Madeira lezen of zoek je tips voor je eigen vakantie? Lees dan eens mijn reisjournaal Madeira.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.