Reisinspiratie Reizen

San Gimignano

San Gimignano is een plek waar ik vaak naar terugverlang. Het stadje ligt iets meer dan 50 km ten zuiden van Firenze en was vroeger een belangrijke rustplaats voor pellegrini, pelgrims, op hun weg naar Roma. De familie die in de 13e eeuw over de stad heerste, bouwde er 72 torri, torens. Sommigen waren zelfs hoger dan 50 meter, als symbolen voor hun rijkdom en macht. Slechts veertien hebben de tand des tijds overleefd, maar San Gimignano ademt nog wel steeds een machtige sfeer uit.

San Gimignano: middeleeuws Manhattan

San Gimignano wordt ook wel eens Manhattan del medioevo, het middeleeuwse Manhattan, genoemd. Het centro storico, het oude centrum, is sinds de 14e-eeuw bijna onveranderd gebleven. Het plaatsje is met circa 7100 inwoners nauwelijks groter dan in de middeleeuwen. Sinds de jaren ’90 is het historische centrum uitgeroepen tot Werelderfgoed. In het oude centrum kun je eindeloos door smalle straatjes slenteren. Vanaf de stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over het Toscaanse landschap.

Piazza Duomo en Piazza della Cisterna

In het centro storico is het Piazza Duomo, het plein voor de kerk, alleen al prachtig. Ik vind het heerlijk om op de trappen voor de kerk te zitten en dan alleen maar mensen kijken… De kathedraal moet van binnen prachtig zijn, maar helaas was ik net een paar keer te laat voor de laatste toegang. Alleen daarvoor al moet ik dus zeker een keer terug. Vanuit Piazza Duomo ben je ook zo op Piazza della Cisterna. Het is het mooiste plein van San Gimignano en wordt omgeven door middeleeuwse palazzi. De fontein waar het plein naar genoemd is, staat hier sinds 1237. Iedere donderdag is er markt op het plein.

Via San Giovanni & Via San Matteo

Als je de stad vanuit het zuiden binnenkomt loop je op de via San Giovanni. Ooit was deze weg onderdeel van een pelgrims-route, nu is het de hoofdstraat die je naar het centrum van de stad brengt. In het verlengde ligt de eveneens belangrijke via San Matteo. Beide straten kennen een gezellige drukte. Hier vind je de vele souvenir, keramiek, wijn en delicatessen winkels met heerlijke Toscaanse specialiteiten zoals worstjes gemaakt van everzwijn (salsiccia di cinghiale). Hier loop ik graag binnen bij LE TORRI pelletterie aan de Via San Giovanni, een prachtige tassenzaak waar ik niet met lege handen vertrek.

toscane, san gimignano tuscany, italia, italy

Vernaccia, wijn uit San Gimignano

Naast de beroemde torens is de stad ook bekend om haar Vernaccia. Vernaccia is een witte wijn gemaakt van uitsluitend de Vernaccia di San Gimignano druiven. Het domein is gelegen in de heuvels (250 meter boven de zeespiegel) vlak bij de stad. En er is natuurlijk niets beters dan een glas vernaccia tijdens de mooie zomeravonden in deze inspirerende omgeving!

San Gimignano, una città mi sono innamorato.

Praktische info San Gimignano

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.