Reisjournaals Reizen

Terug naar Toscane: reisjournaal 2011

italian flag

Terug naar Toscane. Een vakantie van ontdekken en herontdekken.
Terug naar Lucca, Florence, Siena, Volterra en San Gimignano.  Maar als eerste op ontdekking in de Garfagnana streek in het noordwesten van Toscane (provincie Lucca).

We strijken neer op een camping aan de rand van Coreglia Antelminelli, een van de Borghi più belli d’Italia’. Het bergdorp ligt op 600  meter hoogte. Vanaf de camping lopen we zo het historische centrum in van dit middeleeuwse dorp. De straatjes zijn klein en sfeervol. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. Een prachtig decor voor het middeleeuwse feest dat we mochten mee maken. Met toneel, muziek en natuurlijk vino en heerlijk eten.

Natuurliefhebber, mountainbikers en wandelaars zijn hier op hun plek. De natuurparken Le Grotte del Vento en Il Parco Naturale dell’ Orecchiella, liggen in de buurt. Hoe anders is de Garfagnana dan het bij ons bekende glooiende Toscane met  cipressen, wijn- en olijfgaarden. We maken mooie tochten door het mooie ruige achterland, de bergen in. Dichtbij maken we uitstapjes naar het middeleeuwse Barga met steile straatjes en mooie pleintjes en heel veel galerieën. Vanuit hier is het prima uitstapjes maken naar Lucca en Pisa.

Terug naar Toscane: opnieuw in Lucca

Hoofdstad van de gelijknamige provincie met een prachtig stadshart. Vijf jaar geleden waren we hier een dagje. Of beter gezegd een middagje. Deze vakantie zoeken we Lucca wat vaker op om deze mooie oude stad beter te leren kennen. Te voet maar ook op de fiets.

Op de fiets in Lucca

Fietsen is normaal, maar in buitenland heeft het net dat tikje meer. En zeker in een mooie omgeving. Lucca is ideaal om te fietsen, in ieder geval in het oude stadshart en in het bijzonder over de twaalfmeter hoge stadsmuren, La Mura. Wj hebben deze vakantie onze eigen fietsen mee genomen. Heb je geen fiets bij je? Geen nood, op diverse punten in de stad worden fietsen per noleggiare (te huur) aangeboden. Door de stadspoort gelijk omhoog naar de stadsmuren die twaalf meter hoog zijn. Een rondje van 4 km. Dat fiets je op z’n Italiaans. Rustige peddelend en dan weer stoppen om een bankje in de schaduw op te zoeken of om te genieten van het uitzicht zowel over als buiten de stad. Vanaf ieder punt weer anders.

Koffie drinken we op een van de vele pleintjes met natuurlijk een lekkere dolce erbij.  In Lucca zijn er vier mooie pleinen: Piazza dell’Anfiteatro, Piazzale Verdi, Piazza San Michele en het Piazza Napoleone. Als je op Piazza Napoleone (foto hieronder) staat  kun je net zo goed denken dat je in Frankrijk bent!

toscane, tuscany, italia, italy
Terug naar Toscane: Lucca

Puccini en Lucca

Vanaf Piazza San Michele loop je de Via Poggio in en dan kom je vanzelf uit op het pleintje waar je het standbeeld van componist Giacomo Puccini vindt. Puccini zit daar op zijn gemak, linkerbeen over zijn rechterknie gevouwen en kijkt je een tikje arrogant aan. Puccini en Lucca zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want de componist is hier geboren.

Meteen rechts van zijn beeld vind je zijn geboortehuis. Heel graag hadden we zijn geboortehuis vol manuscripten, portretten en de vleugel waarop hij Turandot componeerde willen zien, ware het niet dat het gesloten was voor restauratie. Een kleine teleurstelling, maar hoe snel is die weg als we op een terrasje gelegen aan Puccini’s pleintje, gaan zitten voor de lunch.

toscane, tuscany, italia, italy

Winkelen doe je natuurlijk ook bij uitstek in Italia. Via Fillungo is de centrale winkelstraat van Lucca met mooie boetieks. Naast La Mura en het mooie oude stadshart heeft Lucca meer te bieden. Er zijn prachtige kathedralen te bekijken. Zoals Duomo San Martino, de Domkerk en de bisschopsketel van Lucca. De portalen van de kerk zijn erg bijzonder en ook het interieur is zeer de moeite waard. Als je over La Mura fietst zie je midden in de stad de Torre Guinigi, het bijzondere aan de toren zijn de bomen die er op staan.

Pisa en haar scheve toren

torre-pendente-pisa

Je moet het toch een keer in je leven gezien hebben. Van veel mensen hebben we de afgelopen jaren gehoord dat Pisa ‘niet leuk’ is. Je hebt de scheve toren maar dat is het dan. Of het nu wel of niet leuk is, we willen dat zelf eens beoordelen. Die scheve toren. Je moet het toch een keer in je leven gezien hebben. Maar hoezo is Pisa niet leuk?

Ja, het is er druk en toeristisch rondom de toren, het baptisterium en de kathedraal, allen gelegen op het magische veld. Maar wat een pracht en praal. Indrukwekkend vonden wij! En loop je een van de straatjes in, weg bij de kathedraal dan kom je in een ander Pisa. Je kunt wandelen langs de Arno of gewoon lekker de Italiaanse  sfeer proeven zoals in andere stadjes. Pisa mag je beslist niet overslaan. En tuurlijk ga je net als ieder ander op de foto, met je handen of voeten zo gepositioneerd alsof je de toren omduwt of de val van de toren wilt onderbreken. Wij deden het in ieder geval wel! 

Terug op vertrouwde bodem

Het laatste deel van onze vakantie zijn we op vertrouwde bodem: hartje Toscane met Florence, Siena, Volterra en San Gimignano om ons heen. Onze uitvalsbasis is de geweldige camping van moeder en dochter in Barberino Val d’Elsa. We troffen het, we hadden het mooiste plekje van de camping met een prachtig uitzicht over het dal! A room with a view. Intussen zijn de temperaturen tot ver boven de 30 graden gestegen dat we ons programma aanpassen. Een hele dag op ontdekking en op pad zijn is niet te doen.

Terug naar Florence, Volterra en Siena

Terug naar Toscane betekent ook uitstapjes naar het ons bekende plekken. Het mooie Florence, het bijzondere Volterra en Siena.

  • In Florence bezochten we eindelijk dan het Palazzo Vecchio. Een aanrader, maar wees op tijd dan is het nog heerlijk rustig en kun je op je gemak alles bekijken en bewonderen.
  • Volterra: vergeet niet het Etruskisch museum te bezoeken!
  • Heerlijk om weer in Siena terug te zijn. Te slenteren door de mooie straatjes en pleintjes. Vergeet niet een stukje Panforte te eten!

San Gimignano: de herontdekking tijdens onze ‘Terug naar Toscane’

Vooral San Gimignano heeft deze vakantie onze harten gestolen. San Gimignano  was vroeger een belangrijke rustplaats voor pelgrims, op hun weg naar Roma. De familie die in de 13e eeuw over de stad heerste, bouwde er 72 torri, torens. Sommigen waren zelfs hoger dan 50 meter, als symbolen voor hun rijkdom en macht. Slechts veertien ervan hebben de tand des tijds overleefd. Het centro storico, het oude centrum, is sinds de 14e-eeuw bijna onveranderd gebleven. Het plaatsje is met circa 7100 inwoners nauwelijks groter dan in de middeleeuwen.

toscane, tuscany, italia, italy

In het centro storico is het Piazza Duomo, het plein voor de kerk, alleen al prachtig. Je kunt er uren zitten op de trappen voor de kerk en dan alleen maar mensen kijken….heerlijk! En is het vroeg in de avond, maar nog geen etenstijd. Vlakbij zit een tentje waar je heerlijke pizzapunten kunt meenemen en ga dan lekker uitrusten op de trappen. In de zomeravonden trekken ook straatartiesten of zangers hier naar toe en maakt dat het extra gezellig. Als de schemering valt dan zijn alle torens verlicht en heeft San Gimignano iets mystieks.

Overigens moet de kathedraal van San Gimignano van binnen prachtig zijn, maar helaas was ik net een paar keer te laat voor de laatste toegang. Alleen daarvoor al moet ik dus zeker een keer terug. Vanuit Piazza Duomo ben je ook zo op Piazza della Cisterna. Het is het mooiste plein van San Gimignano en wordt omgeven door middeleeuwse palazzi. De fontein waar het plein naar genoemd is, staat hier sinds 1237. Aan het plein staan ook enkele van de 14 overgebleven familietorens.

toscane, tuscany, italia, italy
Terug naar Toscane: vlaggen zwaaien in Siena

Gebruikte reisgidsen

  • Capitool gids Florence & Toscane
  • Rustiek kamperen in Noord- en Midden-Italië
  • Deltas wandelgids Toscane

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.